De 4 bekendste vagina fabels waarvan jij dacht dat het feiten waren!

Ongeveer de helft van de bevolking heeft er eentje, maar toch valt er nog veel over te leren: de vagina. Verhalen die we vaak horen, nemen we in veel gevallen als feit aan. Terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Dit geldt ook voor de vagina. Je zult je verbazen over de verhaaltjes die circuleren. Verhaaltjes waarvan veel vrouwen denken dat ze waar zijn. Hier zetten we de 4 bekendste vaginafabels op een rijtje. En ontkrachten we ze ook meteen.

1. In je vagina kun je een tampon kwijtraken

Een tampon kan niet kwijtraken, want hij kan nergens heen! Het is onmogelijk dat een tampon in je baarmoeder belandt, want hij past niet door de baarmoedermond. Wat wel mogelijk is, is dat een tampon een eindje doorschuift en je niet makkelijk meer bij het touwtje kunt.

Het is belangrijk om zo’n tampon zo snel mogelijk te verwijderen, want het is een broeinest voor schadelijke bacteriën. Persen terwijl je gehurkt zit kan helpen om de tampon eruit te krijgen. Of breng voorzichtig twee schone vingers in en kijk of je de tampon kunt pakken.

Als dat niet lukt, ga dan naar de huisarts. Geloof het of niet, het komt regelmatig voor dat vrouwen hun tampon er niet meer uitkrijgen. Maar verdwenen is deze zeker niet.

2. Vagina en vulva is hetzelfde

De vagina is alleen het inwendige deel van het geslachtsorgaan; alleen de elastische buis tussen de baarmoederhals en de buitenkant van het lichaam. Het uitwendige deel, dus de schaamlippen, de clitoris en de uitgang van de urinebuis heet vulva.

In de volksmond hebben we het vaak over vagina terwijl we vulva bedoelen.

 

3. Je vagina hoef je niet te wassen want deze is zelfreinigend

De vagina is zelfreinigend. Dat klopt. Alleen betekent dat niet dat je haar niet hoeft te verzorgen. Om het zelfreinigende vermogen van de vagina te ondersteunen is een goede intiem hygiëne heel erg belangrijk.

Was je vagina dus elke dag met lauw water of met een milde wash. Gebruik nooit zeep! Dit verstoort namelijk de vaginale flora waardoor je allerlei vervelende klachten kunt krijgen zoals jeuk, pijn, irritatie, overmatige afscheiding en branderigheid.

Zorg met name na het vrijen voor goede intieme hygiëne, want sperma tast ook de flora aan. Let er verder op dat je katoenen ondergoed draagt en vermijd het (dagelijks) dragen van skinny jeans

 

4. Als je veel vaginale afscheiding hebt, heb je een infectie

Dit hoeft niet perse het geval te zijn. Alle vrouwen hebben afscheiding, de een wat meer dan de ander. Wat normaal is, is lastig te zeggen. De hoeveelheid afscheiding verandert ook tijdens je cyclus. Zo heb je tijdens de eisprong en vlak voor de menstruatie meer afscheiding dan normaal.

Wijkt de kleur, geur of hoeveelheid ineens erg af van wat je gewend bent? Of is je afscheiding bloederig of brokkelig? Dan zou er iets aan de hand kunnen zijn. Als de klachten aanhouden is het verstandig om een arts te raadplegen.