Menopauze

Elke vrouw zal vroeg of laat in de menopauze komen. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar, maar bij sommige vrouwen gebeurt dit veel eerder. Soms zelfs voor het 40ste levensjaar.

We spreken van menopauze wanneer je ophoudt te menstrueren. Je eierstokken hebben geen vruchtbare eitjes meer en het lichaam produceert nauwelijks oestrogenen en progestagenen.

Je lichaam tijdens de menopauze

Tijdens de menopauze verandert er van alles in je lichaam. De hormonale balans verandert en de hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, schommelen aanzienlijk. En ook de menstruatie verandert.

Bij de ene vrouw stopt deze van het ene op het andere moment, bij de ander neemt de menstruatie geleidelijk af. In het laatste geval zit er meer tijd tussen twee menstruaties en ook het bloeden neemt langzaam af.

Klachten tijdens de menopauze

Je lichaam past zich aan alle veranderingen aan. De veranderingen zijn natuurlijk, maar vrouwen kunnen behoorlijk last hebben van de menopauze. Zo krijgen veel vrouwen last van opvliegers en hartkloppingen.

Ook komen depressieve gevoelens, angst en slaapgebrek voor.

De overgang en je vagina

De menopauze heeft invloed op je gehele lichaam, ook op je vagina. De meest voorkomende vaginale klacht tijdens de menopauze is vaginale droogheid. Dit ontstaat doordat het lichaam minder hormonen produceert.

Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en de baarmoederhals scheidt minder vaginaal vocht af. Hierdoor wordt de vagina droger.

Vaginale droogheid behandelen

Doordat je vagina droger is dan normaal, kunnen weefsels in de vagina geïrriteerd raken, hierdoor kan seks pijnlijk zijn. Om dit te voorkomen is het belangrijk om altijd opgewonden te zijn bij geslachtsgemeenschap.

Je kunt ook gebruik maken van een glijmiddel om vaginale droogheid te verhelpen of een natuurlijke gel. Multi-Gyn LiquiGel behandelt niet alleen vaginale droogheid, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende vaginale droogheid.