FAQ - Multi-Gyn Nederland


Veelgestelde vragen

01. Algemene vragen over vaginale gezondheid

Hoe herken ik een vaginale schimmel- of andere infectie?
Een schimmelinfectie herken je aan een witte, brokkelige afscheiding en jeuk. Is de afscheiding grijzig van kleur en heeft deze een nare (vis)geur? Dan heb je waarschijnlijk een bacteriële infectie, ook wel Bacteriële Vaginose genoemd. Raadpleeg altijd een arts als de klachten aanhouden.

Is het mogelijk dat een warm klimaat meer vaginale klachten veroorzaakt?
Ja, dat is mogelijk. Zeker schimmelinfecties komen meer voor in tropische klimaten. Schimmels groeien goed in een vochtige en warme omgeving

Wat wordt bedoeld met vaginale flora of vaginaal milieu?
Evenals in de mond en de darm, leven in de vagina een groot aantal micro-organismen, bacteriën en gisten, die in een bepaald evenwicht zijn met elkaar. Dit wordt de ‘vaginale flora’ of ‘vaginaal milieu’ genoemd.

02. Abnormale afscheiding

Wat is een normale hoeveelheid afscheiding?
Afscheiding ontstaat door de normale bevochtiging van de vaginale weefsels. De hoeveelheid afscheiding is per vrouw verschillend en elke vrouw moet haar eigen hoeveelheid leren kennen. Als de normale hoeveelheid toeneemt kun je spreken van “heel veel afscheiding”.

Is het normaal dat ik last heb van geurloze, doorzichtig tot witte afscheiding?
Het is heel normaal dat vrouwen last hebben van afscheiding. De vagina wordt vochtig gehouden door afscheiding van de baarmoedermond en de vaginale weefsels. Afscheiding heeft normaal gesproken een prettige, milde geur en ziet eruit als een eiwit- of melkachtige crème. Dit is afhankelijk van het moment van de menstruele cyclus

Mijn afscheiding stinkt, is dit normaal?
Deze verandering van geur kan wijzen op een verstoring van de vaginale flora. Als de afscheiding een onaangename visgeur heeft duidt dit op Bacteriële Vaginose

Mijn afscheiding is wit en brokkelig, is dit normaal?
Deze verandering wijst doorgaans op een schimmelinfectie. Vaak is er ook sprake van jeuk

03. Klachten; jeuk, branderigheid, pijn in de vagina

Ik heb regelmatig last van vaginale jeuk, wat kan ik hieraan doen?
Jeuk is een van de meest voorkomende vaginale klachten. Vaak denken vrouwen direct aan een schimmelinfectie, maar dit is slechts bij 25% het geval. Veel vaker betreft het een bacteriële vaginale infectie, ook wel Bacteriële Vaginose of BV genoemd. Deze herken je aan de onaangename geur van de afscheiding. Wil je zeker weten dat je geen Bacteriele Vaginose hebt? Gebruik dan bij vaginale jeuk een natuurlijke gel. Als de klachten aanhouden, raadpleeg dan altijd een arts.

Een dag na geslachtsgemeenschap heb ik vaak last van vaginale jeuk
In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door de groei van ongewenste bacteriën; het sperma is basisch en creëert een omgeving waarin de schadelijke bacteriën goed kunnen groeien. Vaak heeft de afscheiding een onaangename, vis geur. Als de vieze geur niet aanwezig is kan het zijn dat de jeuk wordt veroorzaakt door irritatie van de geslachtsgemeenschap zelf en soms het condoom materiaal. Wil je vaginale jeuk voorkomen of zoek je een middel dat de jeuk verzacht? Gebruik dan een natuurlijke gel die de balans herstelt.

Ik heb droge, jeukende en zelfs pijnlijke schaamlippen?
Jeuk aan de schaamlippen is een moeilijk te behandelen klacht. De jeuk kan verschillende oorzaken hebben, denk hierbij aan infecties, allergieën en bepaalde geneesmiddelen. De meest voorkomende oorzaak is echter het gebruik van gewone zeep. Gewone zeep verstoort het zure milieu van de vagina en veroorzaakt vervelende klachten.

04. Vaginale schimmelinfectie (Candida)

Ik heb last van terugkerende vaginale schimmelinfecties.Wat kan ik hier aan doen?
Bij een vaginale schimmelinfectie worden vaak anti-schimmelmiddelen gebruikt. Wil je bij een vaginale schimmelinfectie ook de natuurlijke balans te herstellen, dan kan je Multi-Gyn FloraPlus gebruiken. Dit behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en kan helpen terugkerende schimmelinfecties te voorkomen. De schimmel heeft dan minder kans om terug te keren.

Is er een relatie tussen voeding en vaginale schimmelinfecties?
Candida Albicans, het gist dat een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt, voedt zich met suiker. Vaak kiezen vrouwen met terugkerende vaginale klachten ervoor om een anti-candida dieet te volgen. Goed is het de natuurlijke vaginale balans in stand te houden. Candida Albicans heeft dan geen kans om een infectie te veroorzaken.

Moet ik bij een vaginale schimmelinfectie altijd naar een arts?
Raadpleeg een arts bij aanhoudende klachten. Een vaginale schimmelinfectie kan je herkennen aan klachten zoals hevige en een brokkelige, witte afscheiding. Wil je een schimmelinfectie zelf behandelen dan kan je kiezen voor een natuurlijk product.

Ik heb last van vaginale jeuk, heb ik nu een schimmelinfectie?
Veel vrouwen denken bij vaginale klachten, zoals jeuk, direct aan een vaginale schimmelinfectie. Slechts bij 25% is dit ook daadwerkelijk het geval. Een bacteriële vaginale infectie (Bacteriële Vaginose) komt vaker voor en is te herkennen aan jeuk en een onaangenaam ruikende afscheiding (vislucht). Is je afscheiding wit en brokkelig? Dan kan dit wijzen op een vaginale schimmelinfectie.

Is er een relatie tussen voeding en een schimmelinfectie?
Het antwoord is ‘ja’. Schimmel voedt zich met celsuikers (glycogen). De hoeveelheid celsuiker wordt inderdaad beïnvloed door voeding. Een suikerarm dieet kan helpen bij het voorkomen van schimmelinfecties.

Waarom heb ik vaker last van vaginale klachten, met name schimmelinfecties, in de 2e helft van mijn menstruatiecyclus?
In de 2e helft van de menstruatiecyclus wordt de hormoonbalans gedomineerd door progesteron. Progesteron stimuleert de opslag van celsuiker (glycogen) en dit glycogen is wat de schimmel nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Om een schimmelinfectie op te sporen kun je dat dus het beste doen in de 2e helft van de cyclus.

05. Bacteriële Vaginose

Mijn vagina heeft een onaangename geur, wat kan ik doen?
Het milieu van de vagina is licht zuur. Hierdoor kan deze soms zurig ruiken, dit is heel normaal. Als de natuurlijke balans verstoord is kan er een onaangename geur ontstaan, die vaak visachtig ruikt. Dit noemen we ook wel een Bacteriële Vaginose. De onaangename geur kan je behandelen door de vagina te spoelen met een vaginale douche en vervolgens een gel te gebruiken die de vaginale flora ondersteunt.

Mijn vagina ruikt regelmatig erg onaangenaam, hoe kan ik dit voorkomen?
Bij sommige vrouwen komt een verstoring van de natuurlijke vaginale balans, die de nare geur veroorzaakt, vaker voor dan bij anderen. Voor deze vrouwen is het goed om de een aantal keer per week een natuurlijke gel te gebruiken die de vaginale flora optimaliseert. Dit verkleint de kans op vervelende klachten zoals jeuk en een onaangename geur. Ook de vagina één keer per week spoelen met een vaginale douche kan ondersteunen bij het op peil houden van de flora.

Mijn vagina ruikt onaangenaam, mag ik deze wassen met zeep?
Was nooit de vagina met zeep, dit zal de klachten alleen maar verergeren! Was de vagina met lauw water of kies voor een zeepvrije, milde wash die de vagina verfrist en de natuurlijke balans niet aantast

Wat is het verschil tussen een Bacteriële Vaginose en een vaginale schimmelinfectie?
Bij vaginale klachten denken de meeste vrouwen aan een vaginale schimmelinfectie. Toch komt een Bacteriële Vaginose vaker voor dan een schimmelinfectie! Een Bacteriële Vaginose herken je aan een onaangename geur en jeuk, ook is de afscheiding vaak grijs van kleur. Bij een Vaginale Schimmelinfectie heb je last van jeuk en een wit, brokkelige afscheiding.

06. Vaginale klachten tijdens de zwangerschap

Ik ben zwanger en heb last van Candida, wat kan ik hieraan doen?
Kies tijdens de zwangerschap altijd voor een optimale behandeling van Candida. Om Candida te voorkomen is het goed om regelmatig een gel te gebruiken die de vaginale flora optimaliseert.

Ik ben zwanger en nu heb ik meer last van vaginale klachten dan normaal. Is dit normaal?
Tijdens de zwangerschap kan de vaginale flora sneller van slag zijn en kunnen vrouwen vaker last hebben van vaginale klachten. Door de veranderde hormoonhuishouding is het vaginaslijmvlies bovendien dunner dan normaal en niet bevochtigd. Hierdoor kan het beschadigd raken en dat kan voor ongemakken zorgen

Ik ben zwanger. Wat moet ik doen om mijn vagina gezond te houden?
Tijdens de zwangerschap is de vaginale flora snel van slag en kunnen vrouwen vaker last van vaginale klachten hebben. Het is belangrijk om de vaginale balans op peil te houden, door een goede hygiëne (nóóit met zeep wassen) en eventueel regelmatig gebruik te maken van een natuurlijke gel.

Kan ik na geslachtsgemeenschap vaginaal douchen, terwijl ik zwanger wil worden?
Wanneer je zwanger wilt worden adviseren wij om niet binnen 6 uur na de geslachtsgemeenschap te douchen.

07. Klachten tijdens de geslachtsgemeenschap

Geslachtsgemeenschap is pijnlijk, hoe kan dit?
Een oorzaak kan zijn vaginale droogheid. Vaak treedt na de menopauze, door hormonale veranderingen, vaginale droogheid op. Maar ook het gebrek aan opwinding kan droogheid veroorzaken. Ook vulvodynia, een constante infectie, kan klachten veroorzaken, net als een SOA.

Ik heb last van een brandende pijn na onbeschermde geslachtsgemeenschap. Als we een condoom gebruiken heb ik er geen last van. Hoe kan dit?
Waarschijnlijk heb je een allergie voor sperma. Dit kan een acute reactie van pijn en branderigheid veroorzaken.

Na de geslachtsgemeenschap heb ik last van een onaangenaam ruikende vagina. Hoe kan dit en wat kan ik ertegen doen?
Je hebt last van wat ze noemen, een slecht herstel van het vaginale milieu. Sperma is alkalisch en verstoort het vaginale milieu door de groei van ongewenste bacteriën in de proteine-rijke resten van de zaadlozing. Het beste kan je binnen 12 uur na de geslachtsgemeenschap vaginaal douchen en daarna de vaginale flora optimaliseren met een natuurlijke gel.

08. De overgang, menopauze en vaginale droogheid

Waarom heb ik na de menopauze meer last van vaginale droogheid?
Tijdens de menopauze worden de vaginale weefsels dunner en scheiden minder vocht af. Hierdoor kan vaginale droogheid ontstaan.

Hoe kan ik na de menopauze mijn vagina gezond houden?
Een goede vaginale verzorging is ook na de menopauze belangrijk. Gebruik een natuurlijke gel om de vaginale flora in stand te houden en voorkom droogheid met een bevochtigingsgel. Hiermee verklein je de kans op irritaties en klachten.

Is het normaal dat ik na mijn menopauze last heb van een onaangenaam ruikende afscheiding, terwijl ik daar ik geen last van had toen ik menstrueerde?
Het antwoord is ‘ja’. Na de menopauze zijn er minder of geen lactobacillen aanwezig, waardoor er ook minder melkzuur in de vagina aanwezig is. Dit kan leiden tot een overgroei van de coccen, zij veroorzaken de vieze geur.

Sinds ik in de overgang ben doet vrijen pijn. Is hier iets aan te doen?
Door de daling van het hormoon oestrogeen, hebben vrouwen in en na de overgang vaak last van een droge vagina. Het slijmvlies is dan namelijk dunner en de vagina is minder natuurlijk bevochtigd. Een bevochtigingsgel kan verlichting bieden en klachten voorkomen

09. Vragen met betrekking tot Multi-Gyn producten

Bevat Multi-Gyn hormonen?
Nee, Multi-Gyn producten bevatten geen hormonen of hebben een hormoon stimulerend effect

Bevatten de Multi-Gyn producten conserveermiddelen, zoals parabenen?
Nee, alle Multi-Gyn producten zijn vrij van conserveermiddelen.

De kleur van het product is anders dan dat ik altijd gewend bent. Heeft dit enig effect?
De kleur van alle Multi-Gyn producten kan per geproduceerde batch verschillen. Dit heeft te maken met het natuurlijke hoofdingrediënt, het 2QR-complex, welke gewonnen wordt uit de Aloë plant. Aloë is een natuurlijk product en afhankelijk van jaargetijde, hoeveelheid zon en regen zal de Aloë gel (2QR-complex) een bepaalde kleur krijgen. Daardoor kunnen de producten van kleur verschillen van transparant tot licht-donker amber. Het verschil in kleur heeft geen enkel effect op de effectiviteit van de producten.

Hebben de Multi-Gyn producten enige invloed op hormonale anti-conceptiepillen?
Nee, de producten bevatten geen hormonen of componenten die enig invloed hebben op hormonen.

Hoeveel Multi-Gyn ActiGel moet ik gebruiken?
Er is geen limiet aan de hoeveelheid ActiGel die gebruikt kan worden; het is absoluut een zeer veilig product. Echter de hoeveelheid ter grootte van een hazelnoot (2cc) is al genoeg voor de effectiviteit

Is de applicator van de Multi-Gyn ActiGel tube lang genoeg om de gel goed in de vagina te brengen?
De vagina heeft een lengte van ongeveer je middelvinger; ongeveer 7-8 cm. De applicator van Multi-Gyn Actigel is 6 cm lang, en dat is lang genoeg om de gel op de juiste plaats te brengen. De plakkerige gel zal zich makkelijk verspreiden

Kan ik de Multi-Gyn ActiGel gedurende langere tijd gebruiken?
Ja, dat is geen probleem. Multi-Gyn Actigel kan gedurende een langere periode gebruikt worden om zodoende een gezonde vaginale flora te behouden.

Multi-Gyn ActiGel prikt?
Multi-Gyn ActiGel heeft een zuurgraad (pH ) van 4.1, de normale zuurgraad van de vagina. Daarom zal het een beetje prikken/branden op gevoelig weefsel.

Tasten Multi-Gyn producten condooms aan?
Nee, de producten zijn speciaal voor dit doel getest. Ze tasten dus geen condooms aan.

Wordt Multi-Gyn ActiGel inwendig of uitwendig gebruikt? Hoeveel applicaties per verpakking ?
Multi-Gyn ActiGel kan zowel uitwendig (schaamlippen) als inwendig (vagina) , met behulp van de kleine applicator, worden gebruikt. Een tube Multi-Gyn ActiGel is goed voor 25 applicaties.