Bacteriële Vaginose – oorzaken en behandeling

Misschien heb je weleens last gehad van overmatige afscheiding en een nare (vis)geur uit je vagina. Dit kan duiden op Bacteriële Vaginose (soms ten onrechte Gardnerella genoemd).

Naast de vieze vaginale geur kunnen pijn, jeuk en een branderig gevoel optreden. BV wordt niet tijdens geslachtsgemeenschap overgebracht, wat bij een vaginale schimmelinfectie wel het geval kan zijn.

Bacteriële Vaginose symptomen

Bacteriële Vaginose herken je aan:

  • Sterke, onaangename (vis) geur
  • Toename in vaginale afscheiding, die vaak grijs van kleur is
  • Vaginale jeuk

Bij het behandelen van BV is het belangrijk dat je een product kiest dat de balans in de vaginale flora ondersteunt.

Hoe wordt Bacteriële Vaginose veroorzaakt?

De normale pH waarde van de vagina ligt tussen de 3.8 en 4.4. Hierdoor is de vagina licht zuur. Deze zure omgeving beschermt de vagina tegen infecties en wordt in stand gehouden door de lactobacillus bacterie.

Deze bacterie produceert melkzuur en is essentieel voor een gezonde vagina. Als de pH waarde toeneemt, bijvoorbeeld door sperma of zeep, kunnen slechte bacteriën de overhand krijgen en kunnen er problemen ontstaan.

Wat is het verschil tussen Bacteriële Vaginose en een schimmelinfectie (Candida)?

Bij vaginale klachten denken de meeste vrouwen al snel aan een schimmelinfectie, in de volksmond bekend als Candida. Candida is het gevolg van een overmatige groei van gist in de vagina.

Maar de klachten kunnen ook duiden op een Bacteriële Vaginose als gevolg van een overmatige groei van slechte bacteriën in de vagina.

Beide aandoeningen zijn goed te behandelen. Voor zwangere vrouwen is het belangrijk om altijd een arts te raadplegen bij klachten.

Klik hier om meer te lezen over bacteriële vaginose.

Comments are closed.