Symptomen Candida infectie

Candida is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Vaginale jeuk
  • Witte, brokkelige afscheiding
  • Irritatie en roodheid
  • Branderigheid, schraalheid en zwelling

Deze vaginale schimmelinfectie ontstaat door een verstoorde vaginale flora, waarbij Candida de overhand krijgt ten opzichte van de goede lactobacillen. Gist komt van nature voor in de vagina en leeft daar in harmonie met lactobacillen (melkzuurbacteriën).

De lactobacillen zorgen voor een bescherming van de vagina. Deze reguleren de zuurgraad van de vagina en beschermen haar tegen slechte bacteriën.

Wat zijn de oorzaken van een Candida infectie?

Candida kan worden veroorzaakt door hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Het gebruik van antibiotica kan ook een schimmelinfectie in de hand werken, evenals stress en een verlaagde weerstand.

Maar vaak ontstaat Candida door het verkeerd wassen van je intieme zone. Zorg er daarom altijd voor dat bacteriën van je darmen niet in je vagina terecht komen en veeg jezelf van voor naar achteren af.

Vaginale jeuk is een van de meest voorkomende symptomen van Candida, vaak gecombineerd met een witte, brokkelige afscheiding. Het slijmvlies van de vagina is geïrriteerd en rood, en kan pijnlijk zijn tijdens het plassen of vrijen. Ook kan branderigheid, schraalheid en zwelling voorkomen.

 

Candida: moet ik op dieet?

Geplaagd door een terugkerende Candida infectie kiezen veel vrouwen voor een speciaal dieet. Het anti-candida dieet is gebaseerd op de veronderstelling dat door het wegnemen van geraffineerde suikers de gist zich niet meer kan voeden. Hierdoor blijft de infectie weg.

Deze suikers zijn onder andere te vinden in zuivel en fruit. Overigens klopt het dat de gist zich voedt met suiker. Minder suiker eten kan de kans op een terugkerende infectie verkleinen.

Multi-Gyn FloraPlus is een product dat de vaginale schimmelinfectie behandelt en de balans van de vaginale flora herstelt. Candida kan worden voorkomen door te zorgen voor een gezonde vaginale flora

 

Is Candida te voorkomen?

Een terugkerende Candida infectie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een slechte hygiëne of een verzwakt immuunsysteem. Een goede afweer tegen een schimmelinfectie is een gezonde vaginale flora, zodat de schimmels niet de overhand krijgen.

Comments are closed.