Vaginale Infecties – welke zijn er?

Infecties zijn een van de meest voorkomende vaginale aandoeningen bij volwassen vrouwen. Deze worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, gistcellen en eencellige organismen (protozoa).

Vaak weten vrouwen niet dat ze een vaginale infectie hebben totdat de gynaecoloog er bij een routineonderzoek achter komt. Van de vrouwen met een vaginale infectie heeft 5% nagenoeg geen symptomen.

Verschillende vaginale infecties:

We onderscheiden de volgende vaginale infecties:

  • Bacteriële vaginale infectie (Bacteriële Vaginose)
  • Vaginale Schimmelinfectie
  • Trichomonas (niet geschikt voor zelfzorg-medicatie)

De symptomen van een vaginale infectie kunnen zeer uiteenlopend zijn, afhankelijk van de oorzaak.

 

Bacteriële vaginale infectie

De meest voorkomende vaginale infectie is Bacteriële Vaginose (BV). Dit wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën die de overhand krijgen op goede (lactobacilllen). BV komt zelfs vaker voor dan een vaginale schimmelinfectie.

Overigens noemen we Bacteriële Vaginose een infectie terwijl het in feite gaat om een bacteriële onbalans in de vaginale flora.

Bij Bacteriële Vaginose zal de gynaecoloog vaak tijdens een onderzoek de bacterie Gardnerella vaginalis in de afscheiding aantreffen. Bacteriële vaginose wordt soms ten onrechte gardnerella genoemd.

 

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie wordt voornamelijk veroorzaakt door de Candida albicans schimmel. Deze schimmel komt van nature voor in de vagina. Wanneer de Candida albicans zich snel vermenigvuldigt en de overhand krijgt op de goede bacteriën, kan er een vaginale schimmelinfectie ontstaan.

In de volksmond noemen we deze infectie ook wel Candida. De symptomen hiervan zijn jeuk, witte, brokkelige afscheiding en roodheid in en rondom de vagina.

 

Trichomonas (niet geschikt voor zelfzorg-medicatie)

De trichomonas bacterie veroorzaakt Trichomonas vaginalis. Deze aandoening is seksueel overdraagbaar. Soms zijn er geen klachten bij Trichomonas maar wanneer er sprake is van een ernstige besmetting komen etterige geelgroene afscheiding, een onaangename geur en een pijnlijk, branderig gevoel voor.

Daarnaast zijn er vaginale infecties die worden overgedragen door een virus. De belangrijkste worden veroorzaakt door het Human papilloma virus (HPV) en het Herpes simplex virus (HSV). Beide virussen kunnen worden overgedragen door seks maar ook door besmette voorwerpen, zoals seksspeeltjes, handdoeken, toiletten, scheermesjes en ondergoed.

Raadpleeg bij het vermoeden hiervan altijd een arts! Multi-gyn is niet geschikt om Trichomonas te behandelen.

Comments are closed.