Vaginale Schimmelinfectie – oorzaken en behandeling

Een vaginale schimmelinfectie is één van de meest voorkomende vaginale klachten bij vrouwen. Deze wordt veroorzaakt door de Candida albicans-schimmel of een andere Candida-soort, zoals C. glabrata, C. krusei of de C. tropicalis.

In de volksmond noemen we een vaginale schimmelinfectie dan ook wel Candida. In een gezonde vagina leven allerlei bacteriën en schimmels. Zolang deze in evenwicht zijn, is er niets aan de hand. Wanneer er een bepaalde schimmel overheerst, kan een infectie ontstaan.

Vaginale Schimmelinfectie symptomen

Een vaginale schimmelinfectie herken je aan:

  • een witte, brokkelige afscheiding die lijkt op cottage cheese
  • Vaginale jeuk
  • Roodheid
  • Pijnlijke vagina
  • Een witte uitslag op het slijmvlies van de vagina, die je niet weg kunt vegen

Hoe kun je een vaginale schimmelinfectie behandelen?

Een vaginale schimmelinfectie is op verschillende manieren te behandelen. In de meeste gevallen wordt een antimycotica (antischimmelmiddel) gebruikt.

Multi-Gyn FloraPlus behandelt en voorkomt een vaginale schimmelinfectie door de vaginale flora te herstellen.

Kun je een vaginale schimmelinfectie voorkomen?

Om een schimmelinfectie te voorkomen is een goede vaginale hygiëne belangrijk. Vaak ontstaat een schimmelinfectie door het verkeerd wassen van je intieme zone. Zorg ervoor dat bacteriën van je darmen niet in je vagina terecht komen en veeg jezelf van voor naar achteren af.

Een vaginale schimmelinfectie kan echter ook ontstaan door een antibioticakuur, als reactie op een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast kan stress een rol spelen. Het is daarom belangrijk om gezond te leven door goed op je voeding te letten, te bewegen en voldoende rust te nemen om je weerstand op peil te houden.

Klik hier om meer te lezen over een vaginale schimmelinfectie.