Geïrriteerde schaamlippen - Multi-Gyn Nederland

Opgezwollen of geïrriteerde schaamlippen

Veel vrouwen hebben last van opgezwollen schaamlippen. Deze vervelende klacht gaat vaak gepaard met jeuk en branderigheid bij de vulva, het externe gedeelte van de vagina. Opgezwollen schaamlippen kunnen verschillende oorzaken hebben, zowel intern als extern

Oorzaken van geïrriteerde schaamlippen:

  • Strak zittende kleding
  • Slechte vaginale hygiëne
  • Hormonale schommelingen
  • Uitwendige vaginale ontstekingen

Uitwendige oorzaken van opgezwollen schaamlippen

Strak zittende kleding, bijvoorbeeld skinny jeans en sportkleding, kunnen wrijving in het intieme gebied geven. Dit kan opgezwollen schaamlippen tot gevolg hebben.

Een slechte hygiëne kan ook een oorzaak zijn, zoals bijvoorbeeld het wassen van de vagina met zeep, het gebruik van geparfumeerde sprays of lotions en het niet vaak genoeg verschonen van inlegkruisjes, tampons of maandverband. Seks veroorzaakt wrijving van de penis tegen de vagina. Ook dit kan opgezwollen schaamlippen veroorzaken.

De overgang en je vagina

De menopauze heeft invloed op je gehele lichaam, ook op je vagina. De meest voorkomende vaginale klacht tijdens de menopauze is vaginale droogheid. Dit ontstaat doordat het lichaam minder hormonen produceert.

Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en de baarmoederhals scheidt minder vaginaal vocht af. Hierdoor wordt de vagina droger.

Inwendige oorzaken van opgezwollen schaamlippen

Tijdens de menstruatie schommelen de hormonen in het vrouwelijk lichaam. Dit kan een nadelig effect hebben op de vaginale flora waardoor de vagina zich minder goed kan weren tegen schadelijke bacteriën.

Deze schadelijke bacteriën kunnen de overhand krijgen en vervelende vaginale ongemakken zoals schimmelinfecties en Bacteriële Vaginose veroorzaken. Eén van de symptomen hiervan, naast jeuk en afwijkende afscheiding, kan opgezwollen schaamlippen zijn.

Opgezwollen schaamlippen kunnen ook veroorzaakt worden door vulvitis en vaginitis. Dit zijn infecties van de vulva. Naast zwelling kun je ook last hebben van jeuk en branderigheid.

Zwangerschap veroorzaakt vele ongemakken in de intieme zone waaronder opgezwollen schaamlippen. Tijdens de bevalling met name ontstaat er veel wrijving op de gevoelige huid in en rondom de vagina wat ook opgezwollen schaamlippen tot gevolg heeft.

Opgezwollen schaamlippen behandelen en voorkomen

Een goede intieme hygiëne is het belangrijkst als het gaat om het voorkomen en behandelen van opgezwollen schaamlippen. Was je vagina zorgvuldig met water of met een milde zeepvrije intieme wash.

Vermijd synthetisch ondergoed, draag bij voorkeur katoen en zorg ervoor dat je maandverband en tampons regelmatig verschoont. Ook kan je een product gebruiken dat de vaginale flora optimaal houdt.

LiquiGel Multi-Gyn ActiGel • Behandelt bacteriële vaginale ongemakken
• Vermindert onaangename geur en afscheiding
Koop ActiGel Vermindert onaangename geur
en afscheiding
Multi-Gyn ActiGel
IntiSkin Multi-Gyn IntiSkin • Verlicht jeuk, irritatie en branderigheid
• Neutraliseert onaangename geurtjes en geeft een fris gevoel
Koop IntiSkin Verlicht jeuk en irritaties
van de huid rond de vagina
Multi-Gyn IntiSkin