Pijnlijke vagina behandelen en voorkomen

Pijn in de vagina is een veel voorkomende klacht bij vrouwen. Er zijn veel oorzaken voor vaginale pijn. Meestal is er niets ernstigs aan de hand, maar het is erg ongemakkelijk en vervelend om pijn te hebben op deze intieme plek.

Oorzaken van een pijnlijke vagina

  • Vaginale Schimmelinfectie (Candida)
  • Menopauze (vaginale droogheid)
  • SOA
  • Ontsteking van het uitwendige gebied
  • Irritatie

Eén van de meest voorkomende oorzaken van vaginale pijn is een vaginale schimmelinfectie, ook wel Candida genoemd. Dit komt voor wanneer een gistachtige schimmel, dat van nature aanwezig is in de vagina, de overhand krijgt op andere, goede bacteriën zoals lactobacillen.

Naast een pijnlijk gevoel in de vagina kun je een vaginale schimmelinfectie herkennen aan hevige vaginale jeuk en een brokkelige, witte afscheiding.

 

Vaginale klachten: een negatief spiraal

Wanneer vaginale klachten blijven terugkomen, kun je in een vicieuze cirkel van ongemakken terecht komen. Bijvoorbeeld vaginale jeuk kan (door te krabben) irritatie veroorzaken dat kan leiden tot pijn en méér jeuk. Daarnaast kunnen aanhoudende vaginale klachten ook leiden tot verminderde zin in seks, wat er voor kan zorgen dat je nauwelijks opgewonden raakt.

Hierdoor maakt je vagina minder vocht aan wat kan leiden tot pijnlijke geslachtsgemeenschap. Dit heeft op z’n beurt tot gevolg dat je je niet kunt ontspannen tijdens de seks wat kan leiden tot irritaties van de weefsels in en rondom je vagina.

De klachten, zowel lichamelijk als psychisch, kunnen van invloed zijn op je weerstand. Bij een verminderde weerstand heb je ook meer kans op vaginale klachten.

 

Oorzaken van vaginale pijn

Bepaalde medische aandoeningen en medicatie kunnen ook hun weerslag hebben op de intieme zone en vaginale pijn veroorzaken. Tijdens en na de overgang kan de vagina ook pijnlijk zijn. Doordat er minder oestrogeen in het lichaam wordt aangemaakt, wordt de vagina droger wat pijn veroorzaakt.

Een pijnlijke vagina kan ook het gevolg zijn van een SOA. Veel seksueel overdraagbare aandoeningen hebben weinig of vrijwel geen symptomen, vooral in een vroeg stadium. Sommige SOA’s kunnen echter pijn in de vaginale zone veroorzaken.

Ook cysten en poliepen in of rond de vagina, of en ontsteking van het uitwendige gebied van de vagina (de vulva) kunnen pijn veroorzaken. Aanhoudende vaginale pijn is altijd een reden om naar de huisarts te gaan.

 

Wat kun je doen om bepaalde vormen van een pijnlijke vagina te voorkomen?

Een goede vaginale hygiëne is het belangrijkste bij het voorkomen van vaginale ongemakken zoals vaginale pijn. Het gebruik van zeep is absoluut af te raden. Gebruik voor het wassen van je vagina een milde, zeepvrije wash.

Beperk het gebruik van inlegkruisjes en zorg ervoor dat je tampons en maandverband regelmatig verschoont. Vermijd het dragen van strakke broeken, omdat dit wrijving in het vaginale gebied kan veroorzaken. Draag ondergoed van katoen in plaats van synthetische materialen.