Rode vagina – behandelen en voorkomen

Het merendeel van de vrouwen krijgt in haar leven wel eens last van vaginale ongemakken. Jeuk, een afwijkende afscheiding en droogheid zijn de meest bekende, maar ook vaginale roodheid komt regelmatig voor. Meestal ontstaat dit in combinatie met een van de andere symptomen.

Oorzaken van een rode vagina

Vaginale roodheid kan voorkomen bij aandoeningen, zoals

  • Vaginale Schimmelinfectie (Candida)
  • Bacteriële Vaginose (bacteriële onbalans in de vaginale flora)
  • Vulvitis
  • Vaginitis

Bij Candida is er naast een rode vagina ook vaak sprake van witte, brokkelige afscheiding en jeuk. Een sterk ruikende (visgeur), grijzige, waterige afscheiding kan duiden op Bacteriële Vaginose.

 

Ontstoken of geïrriteerde vagina

Vulvitis en vaginitis zijn ontstekingen van de vulva (het buitenste deel van de vagina) en gaan vaak gepaard met vaginale jeuk en roodheid. Een rode vagina kan ook wijzen op irritaties veroorzaakt door wrijving, met name door strakke broeken of synthetisch ondergoed. Het wassen van de vagina met zeep kan ook irritatie veroorzaken, evenals het gebruik van tampons, maandverband en inlegkruisjes.

 

Rode vagina: behandelen en voorkomen

Vaak gaan vaginale klachten, zoals vaginale roodheid, vanzelf weer over. Dit neemt niet weg dat ze vervelend zijn en een impact hebben op jouw dagelijkse leven. Raadpleeg altijd een arts als de klachten lang aanhouden. Een arts kan je testen op een schimmelinfectie of Bacteriële Vaginose.

Wil je snel verlichting dan kan je een milde spray gebruiken die de irritatie verzacht?

Zelf kun je ook maatregelen nemen om een rode vagina en andere vaginale klachten te voorkomen. Draag katoenen ondergoed en vermijd strak zittende kleding. Was je vagina met lauw water of een milde zeepvrij product.

Vermijd chemische en geparfumeerde middelen. Verschoon tampons, maandverband en inlegkruisjes regelmatig. Als je de vagina goed inwendig wilt reinigen kan je een vaginale douche gebruiken. Vul deze altijd met een product die de vaginale flora optimaliseert of gebruik na de douche een middel dat de flora in stand houdt.