Schamen voor je vagina is helemaal niet nodig!

Er lopen miljarden vrouwen rond op deze aardbol. Én geen enkele vrouw is hetzelfde. Dat geldt ook voor hun vagina’s; er is er geen een gelijk! Kortom, elke vagina is uniek.

Toch zijn er wereldwijd veel vrouwen die zich schamen voor hun vagina. Ze hebben allerlei klachten waar ze zich ongemakkelijk door voelen of zijn onzeker over hoe hun vagina eruit ziet.

Maar is deze schaamte ook terecht? Het maakt een partner niet uit hoe de vagina van hun vrouw eruit ziet en weinig mensen beoordelen hun partner op hun geslachtsdeel.

Waarom schamen vrouwen zich voor hun vagina?

Drie op de vier vrouwen krijgt in haar leven wel eens te maken met vaginale klachten. Irritaties zoals jeuk, een nare geur en overmatige afscheiding is voor bijna geen enkele vrouw vreemd. En toch rust er een taboe op vaginale klachten.

Vrouwen durven er nauwelijks over te praten, zelfs niet met hun eigen partner. Laat staan dat ze naar een dokter of gynaecoloog gaan. Sommige vrouwen gaan liever naar de tandarts dan dat ze een bezoekje brengen aan een gynaecoloog. Daardoor blijven ze te lang door lopen met vaginale klachten. Dit is niet alleen vervelend, maar ook onnodig!

 

Nergens voor nodig!

Waar komt die schaamte voor de gynaecoloog vandaan? Het is een arts, waarbij vaginaal onderzoek onderdeel van hun werk is. Ze oordelen niet over je vagina en vinden ook niks ‘gek’.

Schaamte is zeker bij een gynaecoloog nergens voor nodig. En ook bij je partner is schaamte onnodig. Je vagina is een orgaan, een onderdeel van je lichaam. Net zo normaal als de penis van een man. Waarom zou je niet vertellen waar je last van hebt?

 

Blijf niet rondlopen met vaginale klachten

Wees open over je vagina, zeker als je klachten hebt. Blijf er niet onnodig mee rondlopen. Vaginale klachten kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen en hebben soms ook hun weerslag op je psyche. Hartstikke zonde, temeer omdat sommige ongemakken makkelijk zijn te verhelpen en ook te voorkomen.

Een goede vaginale verzorging is bij het voorkomen van klachten belangrijk. Was je vagina dagelijks met lauw water of een milde wash, vermijd synthetisch ondergoed en houd je lichaam gezond.