Vagina feiten:
hoeveel weet jij van de vagina?

Het is dat ene ding dat alle vrouwen gemeen hebben en waar ze het minst over praten: de vagina. Zelfs in deze moderne tijd lijkt de vagina een taboe. Hierdoor weten vrouwen maar weinig over hun vagina. Erg jammer, want dit orgaan is heel belangrijk voor de vrouw. Het is raadzaam om er wat meer over te weten.

De anatomie van de vagina

Als we het hebben over de vagina, bedoelen we vaak de schaamlippen en de opening. Maar de vagina is het inwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan dat de baarmoeder verbindt met de buitenkant van het lichaam. Het uitwendige deel van de vagina noemen we de vulva en deze bestaat uit de opening van de vagina, de clitoris en de buitenste en binnenste schaamlippen.

 

Vaginale klieren

De schaamlippen bevatten veel kleine klieren. De afscheiding van deze klieren biedt bescherming van de vulva tegen urine, bacteriën en menstruatiebloed. Aan beide zijden van de opening van de vagina bevinden zich twee klieren; de klieren van Barthlin.

Deze produceren slijm dat als glijmiddel dient tijdens het vrijen. De vagina zelf is een soort elastische buis van ongeveer 8 cm die loopt vanaf de opening van de vagina tot aan de baarmoederhals. Aan weerszijden van de baarmoederhals zitten twee zakjes. Hier wordt afscheiding en cellen van de baarmoeder opgevangen.

 

Vaginale slijmvliezen

De vagina is bedekt met slijmweefsel. Dit is relatief sterk en biedt bescherming tegen allerlei schadelijke invloeden. De dikte van het weefsel wordt bepaald door hormonen. Deze schommelen tijdens de menstruatiecyclus, tijdens de zwangerschap en hij het ouder worden. Bij jonge meisjes en oudere vrouwen bijvoorbeeld is het weefsel erg dun. Hierdoor kan de balans van de vaginale flora van deze vrouwen verstoord raken.

Vaginale flora

In de vagina leven allerlei micro-organismen in harmonie met elkaar. Dit noemen we de vaginale flora. De vagina heeft een lage Ph waarde, dat wil zeggen dat de vagina van nature zuur is. De goede lactobacillen in de vagina bepalen voor een grootdeel de zuurgraad. Er komen ook schadelijke bacteriën voor in de vagina maar in lage aantallen kunnen ze weinig kwaad.

Wanneer er niet genoeg lactobacillen in de vagina aanwezig zijn, zullen de schadelijke bacteriën overheersen. Hierdoor kunnen allerlei vaginale klachten ontstaan zoals jeuk, irritatie, vieze geur en overmatige afscheiding.