Wat is vaginale afscheiding?

Vanaf de puberteit tot aan de menopauze scheidt de vagina een vloeistof af. Deze afscheiding bestaat uit vaginale slijmvliescellen en slijm uit de baarmoeder, en is het gevolg van het zelfreinigende vermogen van de vagina.

Aandoeningen die een afwijkende afscheiding veroorzaken:

  • Vaginale Schimmelinfectie (Candida)
  • Bacteriële Vaginose (bacteriële onbalans in de vaginale flora)
  • Hormonale veranderingen
  • SOA

 

Kleur, geur en hoeveelheid afscheiding

De afscheiding van een gezonde vagina varieert van doorzichtig wit tot lichtgeel van kleur en kan waterig of dik zijn. Dit is bij elke vrouw anders! Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid vaginale afscheiding. Zo is de hoeveelheid aanzienlijk groter tijdens de ovulatie en vlak voor de menstruatie.

Veranderingen in de kleur of geur kunnen veroorzaakt worden door een infectie of een SOA. Veel vaginale klachten kan je eenvoudig zelf verhelpen, als deze aanhouden of verergeren is het verstandig om een arts te raadplegen.

 

Bacteriële Vaginose of een vaginale schimmelinfectie (Candida)

Bij een vaginale aandoening zoals Bacteriële Vaginose (BV) of een vaginale schimmelinfectie verandert de kleur en geur van de afscheiding. Wanneer deze wit en brokkelig is kan er sprake zijn van een schimmelinfectie (Candida).

Is de afscheiding grijzig, waterig met een sterke visgeur, dan duidt dit waarschijnlijk op Bacteriële Vaginose. Zowel Bacteriële Vaginose, als een schimmelinfectie, zijn het gevolg van een verstoring van de natuurlijke balans van de goede en de slechte bacteriën en schimmels die van nature in de vagina voorkomen. Een gezonde vaginale flora beschermt tegen bacteriële en schimmel infecties.

 

Onvoldoende vaginale afscheiding

Te weinig vaginale afscheiding kan ook voor problemen zorgen. Dit komt voornamelijk voor tijdens de menopauze wanneer de vagina minder afscheiding produceert door hormonale veranderingen. Vaginale droogheid kan irritaties aan het weefsel veroorzaken, die lijden tot pijn tijdens seks. Hiervoor kan een glijmiddel uitkomst bieden, maar beter is het om een middel te gebruiken dat de natuurlijke vochtbalans van de vagina herstelt.

 

Vaginale afscheiding: wat is normaal?

Vaginale afscheiding is volkomen normaal en voor iedere vrouw anders. Belangrijk te weten is dat de mate van afscheiding fluctueert en beïnvloed wordt door de menstruatiecyclus, zwangerschap, seksuele opwinding, stress en leeftijd. Het is belangrijk om goed de kleur en de consistentie van de afscheiding in de gaten te houden.

Soms is je afscheiding anders dan je gewend bent. Hieronder vind je de meest voorkomende soorten:

  • Brokkelige afscheiding
  • Bruine afscheiding
  • Dikke witte afscheiding
  • Stinkende afscheiding
  • Slijmerige afscheiding
  • Waterige afscheiding

Een verandering in de kleur van de vaginale afscheiding kan een teken zijn dat er iets aan de hand is. Als de problemen aanhouden, raadpleeg dan een arts!