Vaginale droogheid – behandelen en voorkomen

Vaginale droogheid is een probleem dat vaak voorkomt bij vrouwen in de overgang, maar ook jongere vrouwen kunnen hier last van krijgen. Een droge vagina maakt niet genoeg vocht aan. Hierdoor kunnen de weefsels in de vagina geïrriteerd raken. Dit veroorzaakt een branderig gevoel en pijn, vooral tijdens het vrijen.

Oorzaken vaginale droogheid:

  • Hormonale schommelingen (oa. overgang)
  • Emotionele factoren
  • Gebruik van medicijnen
  • Aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes

Ook kan de vagina kwetsbaar worden voor infecties die overgedragen kunnen worden op de partner. Terugkerende schimmelinfecties komen vaak voor bij vrouwen met vaginale droogheid, vaak in combinatie met een ongewone kleur van de afscheiding en jeuk.

Wat veroorzaakt vaginale droogheid

De vagina scheidt van nature vocht af wanneer de vrouw opgewonden raakt. Hierdoor kan de penis gemakkelijk door de vagina bewegen zonder pijn of irritatie te veroorzaken. Als de vagina droog blijft heeft dit vaak een emotionele of een lichamelijke oorzaak.

Vaak spelen hormonale schommelingen, zoals tijdens de overgang of zwangerschap, een belangrijke rol. Maar ook het gebruik van medicijnen, anticonceptiemiddelen, alcohol en nicotine kunnen de aanmaak van afscheiding beïnvloeden en vaginale droogheid veroorzaken.

Aandoeningen als een hoge bloeddruk, diabetes en blaasontsteking kunnen ook een tekort aan afscheiding veroorzaken. Emotionele factoren, zoals stress en nervositeit, kunnen eveneens een negatieve rol spelen bij de aanmaak van afscheiding.

Maar ook relatieproblemen, een trauma en zelfs een slechte seksuele voorlichting kunnen vaginale droogheid veroorzaken.

Vaginale droogheid tijdens de overgang

Tijdens de menopauze kan niet alleen de vagina droger worden, ook de huid, mond en ogen maken minder vocht aan. Zorg dat je altijd voldoende drinkt en gebruik producten die de natuurlijke vochtbalans van je lichaam ondersteunen.

Vaginale droogheid behandelen

Het aantal behandelingen is net zo divers als het aantal veroorzakers. Voor een goede behandeling is het noodzakelijk om eerst de achterliggende oorzaak te bepalen. De behandeling kan hier vervolgens op worden afgestemd. Omdat de oorzaak niet altijd weggenomen kan worden is het gebruik van een product dat de natuurlijke bevochtiging van de vagina stimuleert aan te raden.

Wil je aandoeningen als Bacteriële Vaginose of een vaginale schimmelinfectie voorkomen, dan kan je daarnaast een aantal keer per week een product gebruiken om de vaginale flora in balans te houden. Een goede optie is om een natuurlijk middel te kiezen.

Bij aanhoudende vaginale klachten, raden wij altijd aan een arts te raadplegen.

Klik hier om meer te lezen over vaginale droogheid.