Vaginale jeuk - Multi-Gyn Nederland

Vaginale Jeuk – oorzaken en behandeling

Het is belangrijk om na te gaan welke factoren de oorzaak zijn van de jeuk en deze dan te vermijden. Zorg ervoor dat je niet in de vicieuze cirkel terechtkomt van jeuk en krabben. Dat zal namelijk nog meer jeuk veroorzaken!

Er zijn verschillende factoren en aandoeningen die vaginale jeuk kunnen veroorzaken. De meest bekende zijn:

  • Bacteriële Vaginose
  • Vaginale Schimmelinfectie
  • Slechte intiem hygiene
  • Schaamluis
  • SOA

1. Bacteriële Vaginose (BV)

Bacteriële Vaginose is een veel voorkomende vaginale aandoening bij vrouwen. BV ontstaat wanneer de slechte bacteriën die van nature aanwezig zijn in de vagina, zich vermenigvuldigen ten koste van de goede bacteriën, de lactobacillen. De volgende symptomen kunnen wijzen op BV: een sterke vaginale geur (vislucht), waterige grijze afscheiding, jeuk en branderigheid. Deze aandoening kan behandeld worden met antibiotica.

2. Vaginale Schimmelinfectie

Een overmatige groei van schimmel in de vagina is een veel voorkomende oorzaak van vaginale jeuk. Dergelijke schimmelinfectie, ook wel Candida genoemd, ontstaat wanneer schimmels de overhand krijgen op goede bacteriën, zoals de lactobacillen. Wanneer deze laatste in de minderheid raken, kunnen ze hun beschermende rol niet meer vervullen.

Een veel gebruikte behandeling van dit probleem is het uitroeien van schimmels in de vagina door middel van anti-mycotica (antischimmelmiddelen). Er is ook een andere oplossing die de vaginale schimmelinfectie behandelt en de balans van de vaginale flora herstelt.

3. Slechte intiem hygiëne

Slechte of juist overmatige intieme hygiëne kan ook jeuk veroorzaken. De vagina is erg gevoelig en vatbaar voor irritaties. Zeker het wassen met zeep kan invloed hebben op de natuurlijke vaginale flora. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een mild, zeepvrij product. Ook is het belangrijk om tijdens de menstruatie tampons en maandverband regelmatig te vervangen om irritaties te voorkomen.

4. Schaamluis

Hoewel schaamluis tegenwoordig veel minder vaak voorkomt, doordat vrouwen vaker hun intieme zone scheren, kun je schaamluis nog steeds oplopen. Schaamluizen worden overgedragen door seksueel contact maar ook via handdoeken, beddengoed of matrassen.

De jeuk bevindt zich vaak op de huid van de vulva (het uitwendige deel van de vagina) waar rode plekken ontstaan door het ontsteken van de beten. Schaamluis is te behandelen met een crème of lotion die verkrijgbaar is bij de apotheek. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

5. SOA

Jeuk rondom geslachtsdelen kan duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Een SOA is een infectieziekte die je aan elkaar overdraagt via seksueel contact. Het gaat om ziekmakende virussen, bacteriën of parasieten die voorkomen in sperma, bloed of vaginaal vocht. Ook huid-op-huid contact kan zorgen voor besmetting.

SOA’s die jeuk veroorzaken zijn herpes genitalis, schurft en genitale wratten. Vaak komen er dan ook bultjes en blaasjes voor. Als vaginale jeuk is ontstaan na onbeschermde geslachtsgemeenschap is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen.

5. Vaginale jeuk behandelen

De oorzaken van vaginale jeuk zijn divers en variëren van een infectie (Bacteriële Vaginose of een Vaginale Schimmelinfectie) tot slechte hygiëne of een SOA. Bij het vermoeden van een SOA is het verstandig om altijd een arts te raadplegen.

Bacteriële Vaginose en een Schimmelinfectie kan je zelf eenvoudig behandelen. Ook het gezond houden van de vagina speelt een belangrijke rol in het voorkomen van vaginale jeuk.

Last van vaginale jeuk, maar weet je niet welk product je moet nemen? Klik hier en doe de online test.

LiquiGel Multi-Gyn ActiGel • Behandelt bacteriële vaginale ongemakken
• Vermindert onaangename geur en afscheiding
Koop ActiGel Vermindert onaangename geur
en afscheiding
Multi-Gyn ActiGel
FloraPlus Multi-Gyn FloraPlus • Behandelt vaginale schimmelinfecties
• Verlicht jeuk en irritatie binnen 15 minuten
Koop FloraPlus Verlichting van jeuk, irritatie en
witte brokkelige afscheiding
Multi-Gyn FloraPlus