Vaginale klachten door stress

Iedereen heeft, in meer of mindere mate, wel eens last van stress. Zenuwen voor een sollicitatiegesprek, een deadline op het werk of ruzie met je partner of beste vriendin; al deze situaties kunnen behoorlijk wat stress veroorzaken!

Stress kan je overal van krijgen, of je nou een drukke baan hebt en 80 uur per week maakt of je huishouden draaiende moet houden. We weten allemaal wel dat stress invloed heeft op ons lichaam. De een snelt om de haverklap naar de wc, de ander krijgt hoofdpijn en weer een ander raakt vermoeid.

Vaginale klachten door stress

Dat stress ons niet in de koude kleren gaat zitten is duidelijk. Maar wist je dat je door stress ook meer kans hebt op het ontwikkelen van vaginale klachten? Juist als we ons gestresst voelen steken vervelende kwalen, zoals een vaginale schimmelinfectie op.

 

Immuunsysteem

Ons lichaam staat dagelijks bloot aan miljarden bacteriën en virussen. Deze kunnen allemaal een aandoening of een ziekte veroorzaken. Meestal is ons afweersysteem prima in staat zich te wapenen tegen deze invloeden. Maar als ons immuunsysteem verzwakt is zijn we meer kwetsbaar en grijpen slechte bacteriën hun kans.

Stress heeft een grote invloed op je weerstand. Dit komt door alle stresshormonen die vrij komen in je lichaam en waar veel systemen in je lichaam onder lijden.

Dit geldt ook voor je vagina. De vaginale flora raakt uit balans door een verminderde weerstand waardoor de slechte bacteriën de overhand krijgen. Zo ontstaan vaginale klachten.

 

Houd de vagina gezond in stressvolle situaties!

Voor een gezonde vagina en voor je gehele gezondheid is het belangrijk om je stressniveau zo laag mogelijk te houden. Een klein beetje stress is niet erg. Het is juist gezond, want het zorgt ervoor dat we scherp zijn en beter presteren.

Maar zorg er wel voor dat een stresssituatie niet te lang duurt. Neem voldoende rust, zorg voor ontspanning. Of het nou door meditatie of een lekker warm bad is, zoek een manier die voor jou het prettigste werkt.