Zwanger en vaginale klachten, hoe kom ik er vanaf?

Wanneer je zwanger bent, verandert er van alles in je lichaam. Vanaf het moment dat je in verwachting bent, kun je allerlei klachten krijgen. Je bent bijvoorbeeld sneller moe, je hebt last van misselijkheid of duizeligheid. Dit zijn klachten die de meeste zwangere vrouwen wel hebben. Hoe vervelend ze ook zijn, ze zijn herkenbaar.

Een veel voorkomend probleem, die weinig vrouwen linken aan zwangerschap, zijn vaginale klachten. Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op allerlei vaginale ongemakken, zoals een vaginale schimmelinfectie (Candida) of Bacteriële Vaginose (BV) . En het vervelende is dat deze klachten meerdere keren tijdens de zwangerschap terug kunnen komen.

De oorzaak van vaginale klachten tijdens de zwangerschap

Hoe komt het dat je tijdens je zwangerschap vatbaarder bent voor vaginale klachten? Je vagina heeft haar unieke flora, bestaande uit allerlei bacteriën en gistcellen; goede maar ook slechte.

Tijdens de zwangerschap komt je lichaam in een hormonale achtbaan terecht; de hormonen schommelen flink en kunnen een verstoring in je vaginale flora veroorzaken. Dit komt doordat de slechte bacteriën de overhand krijgen op de goede.

Klachten die je kunt krijgen zijn vaginale jeuk, een nare geur en een abnormale afscheiding. Er kan dan sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie (Candida) of Bacteriële Vaginose (BV).

 

Is het veilig om deze klachten te behandelen?

Heb je last van een witte, brokkelige afscheiding en jeuk? Dan heb je waarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie. Als je afscheiding grijzig is en daarnaast ook nog onaangenaam (visachtig) ruikt, heb je waarschijnlijk Bacteriële Vaginose (BV). Het is belangrijk om BV tijdens de zwangerschap te behandelen.

 

Kan ik die vervelende klachten voorkomen?

Door de hormonale schommelingen kunnen de vaginale klachten nog een paar keer terug komen. Om de kans op deze vervelende ongemakken te verkleinen is het goed om de vagina dagelijks te verzorgen. Was de vagina met lauw water of een milde wash (géén zeep), draag katoenen ondergoed en vermijd inlegkruisjes.

Zodra de klachten terugkomen kan je deze weer behandelen met de eerder genoemde producten. En als je eenmaal bevallen bent, zullen de klachten ook weer verdwijnen. Nog even volhouden dus!