De 6 beste intiem verzorging tips! - Multi-Gyn Nederland

De 6 beste tips voor intieme verzorging!

Ons hele lichaam onderwerpen we dagelijks aan een verzorgingsroute; wassen, scrubben en smeren. Onze vagina is zelfreinigend en heeft in principe weinig nodig. Maar dat betekent niet dat je je vagina kunt verwaarlozen.

Het is verstandig om het zelfreinigende vermogen van je vagina te ondersteunen met goede hygiëne om nare klachten en infecties te voorkomen. Hieronder volgen 6 tips voor een goede intieme verzorging:

Trimmen van je schaamhaar

Schaamhaar is het teken van geslachtsrijpheid. Daarnaast heeft het een beschermende functie, namelijk ter bescherming van je vagina en je urinekanaal. Het is daarom aan te raden om je schaamhaar nooit volledig weg te scheren. In plaats daarvan kun je het trimmen of knippen.

Wanneer je scheert kun je nare wondjes krijgen die bacterieen en infecties in de hand werken. Gebruik ook geen ontharingscrème in je schaamstreek. De huid van je intieme zone is erg gevoelig en ontharingscrème kan vervelende uitslag veroorzaken.

Wassen

Was je vagina dagelijks met lauw water. Gebruik geen zeep, douchegel, shampoo of andere middelen. Als je een wasproduct wil gebruiken, ga dan voor een milde vaginale wash met een goede PH waarde voor je vagina. Deze kun je kopen bij de drogist of apotheek.

Geen deodorant gebruiken

Een frisse, gezonde vagina hoor niet naar rozen te ruiken. Gebruik dan ook geen deodorant, parfum, talkpoeder of geparfumeerde doekjes in je intieme zone. Deze middelen verstoren de vaginale flora en kunnen een hoop irritatie veroorzaken.

Hou in gedachten dat elke vagina een unieke geur heeft die volkomen normaal is. Pas als je merkt dat er een vervelend luchtje van je vagina komt, zoals een vislucht, moet je actie ondernemen. Ga dan naar een dokter. Het kan namelijk zijn dat je bacteriële vaginose hebt.

Jeuken en krabben

Wij hebben allemaal wel eens last van jeuk aan de schaamlippen of de vulva. Het is belangrijk om niet te krabben, dat maakt het alleen erger. Met een ijsklontje kun je de jeuk verzachten. Als de jeuk langer aanhoudt, ga dan naar een gynaecoloog.

Vegen op het toilet

Zorg ervoor dat je van voren naar achter jezelf afveegt. Zo voorkom je dat bacteriën van je darmen zich verspreiden naar je vagina. Het best is om je vagina te wassen na een toiletbezoek maar dit is natuurlijk niet altijd haalbaar

Kleding

Droog jezelf goed af na het douchen of baden. Als je intieme zone nog vochtig is en je trekt direct je kleding aan, kan dit voor irritaties zorgen. Draag geen strak, synthetisch ondergoed. Het beste is om katoenen onderbroeken te dragen zodat je vagina kan ademen.

Naast deze basistips is het zaak om veranderingen van je vagina in de gaten te houden. Heb je meer afscheiding dan normaal? Ruikt je vagina anders? Aanhoudende jeuk die maar niet weg wil gaan? Ga dan altijd naar een dokter.

LiquiGel Multi-Gyn ActiGel • Behandelt bacteriële vaginale ongemakken
• Vermindert onaangename geur en afscheiding
Koop ActiGel Vermindert onaangename geur
en afscheiding
Multi-Gyn ActiGel
IntiSkin Multi-Gyn IntiSkin • Verlicht jeuk, irritatie en branderigheid
• Neutraliseert onaangename geurtjes en geeft een fris gevoel
Koop IntiSkin Verlicht jeuk en irritaties
van de huid rond de vagina
Multi-Gyn IntiSkin
VD Multi-Gyn Vaginale Douche • Voor een optimale hygiëne van de vagina
• Voorkomt irritatie en verzorgt het vaginale weefsel
Koop Vaginale Douche Voor optimale hygiene van de vagina Multi-Gyn Vaginale Douche