De vagina wassen met zeep of shampoo? Nooit doen! - Multi-Gyn Nederland

De vagina wassen met zeep of shampoo? Nooit doen!

Dagelijks wassen van de vagina is een múst. Hiermee houd je de vaginale flora in balans en voorkom je vervelende klachten. Veel vrouwen hebben weleens gehoord dat je de vagina absoluut niet met zeep mag wassen, maar waarom? En kan het echt kwaad om zeep of shampoo te gebruiken?

Wat prima is voor je lichaam is zeker niet goed voor je vagina. Je vagina is namelijk één van de meest kwetsbare delen van je lichaam. Gelukkig is de vagina zelfreinigend en beschikt over een natuurlijk beschermingsmechanisme.

Zuurgraad van de vagina

Doorgaans is onze vagina heel goed in staat om zichzelf te weren tegen schadelijke invloeden van buitenaf. In de vagina wordt een melkzuur aangemaakt door de ‘goede’ lactobacillen. De vagina en de huid eromheen is hierdoor zuurder dan op andere plekken van het lichaam. Deze zuurgraad beschermt je vagina tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

De normale zuurgraad (pH-waarde) van je vagina ligt tussen de 4 en 4,5 (zuur). De rest van je lichaam heeft een pH-waarde van rond de 7. Gewone zeep heeft ook een zuurgraad van ongeveer 7, ook wel pH neutraal genoemd. Als je je vagina hiermee wast, verstoor je de zuurgraad.

Klachten door een verstoorde zuurgraad

Als de pH van de vagina stijgt kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen en kunnen er vervelende vaginale klachten zoals jeuk, een nare (vis)geur en overmatige afscheiding ontstaan. Was de vagina nooit met een normale zeep, shampoo of douchegel, om de kans op deze klachten te verkleinen.

Reinigen kan met lauw warm water of een product dat speciaal ontwikkeld is voor de vagina. Belangrijk is dat dit product geen zeep of andere stoffen bevat die de vaginale flora kunnen verstoren. Kies bijvoorbeeld een natuurlijke, milde wash.

LiquiGel Multi-Gyn FemiWash • Milde dagelijkse intiemhygiëne
• Natuurlijk en verzorgend
Koop FemiWash Voor een milde, zeepvrije en
verzorgende intieme hygiëne
Vaginale Douche Multi-Gyn Vaginale Douche • Voor een optimale hygiëne van de vagina
• Voorkomt irritatie en verzorgt het vaginale weefsel
Koop Vaginale Douche Voor optimale hygiene van de vagina