Het zelfreinigende vermogen van de vagina: fabels en feiten!

De vagina is zelfreinigend en dat is eigenlijk best bijzonder! Er circuleren heel wat feiten en fabeltjes over de vagina en het zelfreinigende vermogen. Moet je de vagina nou wel óf niet wassen? En kan zeep kwaad?

We zetten de belangrijkste op een rij:

1. Als ik mijn vagina elke dag met water was, is dat voldoende
Fabel en feit. Natuurlijk is het verstandig om je vagina elke dag met water te wassen. Als je vaginale klachten wilt voorkomen dan is wassen met alleen water normaal gesproken voldoende. Je vagina staat bloot aan allerlei factoren die vaginale ongemakken kunnen veroorzaken. Denk maar eens aan seks dat de vaginale flora kan verstoren.

Het dragen van strakke onderkleding en synthetisch ondergoed kan ook vaginale klachten veroorzaken. Daarnaast hebben vrouwen te maken met hormonale schommelingen en de maandelijkse cyclus. Dit kan ook de natuurlijke balans verstoren.

Dagelijks wassen met water is zeker goed, maar soms kun je net even wat extra zorg gebruiken, zoals een vaginale douche of een speciale zeepvrije wash.
CTA-product-selector-V2
2. Met zeep wassen is slecht voor de vagina
Feit. Gebruik geen zeep. Zeep verstoort de natuurlijke pH waarde van je vagina. Er kan dan een verstoring in de vaginale flora ontstaan waardoor de vagina zichzelf niet goed meer kan weren tegen schadelijke invloeden. Hierdoor kun je last krijgen van allerlei vervelende vaginale ongemakken zoals schimmelinfecties en Bacteriële Vaginose.
3. Mijn vagina reinigt zichzelf en hoef ik dus niet te wassen
Fabel. De vagina heeft inderdaad een zelfreinigend vermogen en reinigt zichzelf van binnenuit. Gebrek aan hygiëne kan deze balans verstoren, net als een verkeerde vaginale verzorging. Het is zeker belangrijk om je vagina te wassen maar doe dit met lauw water of een speciale milde wash.
4. Vaginale afscheiding is het gevolg van het zelfreinigende vermogen van de vagina
Feit. De vagina is bedekt met slijmweefsel. Dit beschermt de vagina tegen schadelijke invloeden. Tussen de puberteit en de menopauze produceert je vagina afscheiding. Dit noemen we ook wel witte vloed en deze bestaat uit vaginale slijmvliescellen en slijm uit de baarmoeder.

Vaginale afscheiding is dus volkomen normaal, maar soms kun je schrikken van de hoeveelheid. Dit hangt samen met je cyclus. Tijdens de ovulatie en vlak voor je menstruatie kan je meer afscheiding dan normaal hebben.
5. Het zelfreinigende vermogen van de vagina verschilt per vrouw
Feit. Elk vrouwenlichaam is anders, zo ook de vagina. Het zelfreinigende vermogen van de vagina hangt nauw samen met de dikte van het slijmvliesweefsel van de vagina. Hoe dikker dit slijmvlies, hoe beter de vagina zich kan weren tegen schadelijke invloeden.

De dikte van het slijmvliesweefsel is nooit hetzelfde. De dikte is namelijk afhankelijk van hormonen. Tijdens de menstruatie en tijdens de menopauze is het slijmvlies bijvoorbeeld dunner en ook vatbaarder voor schadelijke invloeden.

Dat de vagina zichzelf kan reinigen wil niet zeggen dat je haar niet hoeft te verzorgen. Een gezonde en schone vagina is juist de basis voor dit zelfreinigende vermogen. Hiermee voorkom je ook vervelende vaginale klachten zoals jeuk, irritaties en infecties. Verzorg je vagina daarom elke dag en bewaar zeep en parfums voor andere lichaamsdelen.