Menstruatie en vaginale klachten

De maandelijkse menstruatie of ongesteldheid is niet de meest prettige periode van de maand. Vrouwen zien het als een noodzakelijk kwaad en wachten rustig totdat de ongesteldheid weer voorbij.

Voor sommige vrouwen is de menstruatie erg vervelend door allerlei klachten zoals buik- en rugpijn en prikkelbaarheid. En de menstruatie kan ook effect hebben op je vaginale flora.

Wat gebeurt er tijdens je menstruatie?

Tijdens de menstruatiecyclus bouwt je baarmoeder weefsel op om eventueel een embryo te kunnen opvangen. Wanneer je niet zwanger raakt, stoot je baarmoeder het opgebouwde weefsel met bloed weer af via de vagina. Dit proces vindt ongeveer om de 28 dagen plaats.

De menstruatiecyclus wordt beïnvloed door hormonen. Deze hormonen, met name oestrogeen en progesteron, fluctueren tijdens de menstruatiecyclus.

Vaginale ongemakken tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatiecyclus is je vagina meer vatbaar voor ongemakken. Vlak na je menstruatie heb je meer kans op een vaginale schimmelinfectie (Candida). Dit kan ontstaan door het gebruik van tampons. Deze onttrekken het natuurlijke vocht uit de vagina. Hierdoor wordt de vagina droog, wat de vaginale flora kan verstoren.

Dit kan een o.a. schimmelinfectie in de hand werken. Ook menstruatiebloed dat door je vagina naar buiten komt kan de vaginale flora verstoren. Vlak vóór de menstruatie, tijdens de ovulatie, heb je ook meer kans op het krijgen van een schimmelinfectie.

Dit komt door de hoge hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Oestrogeen heeft een negatieve invloed op het natuurlijke verdedigingsmechanisme van de vagina.

Normaliter kan je vagina zich goed weren tegen schadelijke invloeden, zoals gistcellen. Deze gist is van nature in de vagina aanwezig. Bij een verhoogd oestrogeen niveau kan de vagina zich moeilijker weren tegen deze gist en kan er een schimmelinfectie ontstaan.

Hoe kan ik een schimmelinfectie tijdens de menstruatie voorkomen?

Wanneer je vaker last hebt van een schimmelinfectie is het belangrijk om de vaginale flora te versterken zodat je vagina zich kan weren tegen vaginale gist. Je kunt een middel kiezen die de vaginale flora op natuurlijke wijze in stand houdt.

Ook kun je alternatieven voor tampons overwegen om vaginale droogte te voorkomen. Verder is het belangrijk om tijdens de menstruatie te zorgen voor een goede intieme hygiëne.

Was je vagina zorgvuldig met lauw water of gebruik eventueel een milde, zeepvrije intieme wash.

Klik hier om meer te lezen over vaginale afscheiding.