Vagina of vulva ontharen?

De meeste vrouwen ontharen hun schaamstreek in meer of mindere mate. Een streepje, leuke vormpjes of helemaal kaal. In de volksmond spreken we van het ontharen van de vagina maar eigenlijk ontharen we de vulva; het uitwendige gedeelte van de vagina zoals de huid rond de schede.

Het ontharen van de vulva beperkt zich niet langer tot het bijhouden van de bikinilijn. Wist je dat ontharing van intieme zones al vele eeuwen een hot topic is?

Vagina ontharen: scheren, harsen of epileren?

Het ontharen is door de eeuwen heen steeds pijnlozer geworden. Scheren is de meest gebruikte methode waarbij een scherp mesje de haartjes wegsnijdt. De haartjes komen snel weer terug en kunnen zorgen voor vervelende stoppeltjes of uitslag.

Andere populaire methodes zijn epileren, harsen en laseren. Hierbij komen de haartjes minder snel (of zelfs helemaal niet meer) terug.

 

Ontharing van de vagina door de eeuwen heen

Niet alleen de huidige generatie vrouwen houdt zich bezig met het ontharen van de vagina. Ook vrouwen in het oude Egypte hielden zich hiermee bezig. Het hebben van een haarloos lichaam werd in die tijd gezien als een teken van klasse en schoonheid. Zij gebruikten olie en honing om ongewenste haren te verwijderen.

Ook in andere landen werd er fanatiek onthaard. In het oude Griekenland, Rome en India bijvoorbeeld werd het ontharen gezien als een belangrijk onderdeel van de persoonlijke hygiëne. Wie een onthaard lichaam had behoorde hier tot de hoogste klasse.Waarom ontharen?

Tegenwoordig ontharen vrouwen hun intieme zone, omdat ze het mooi vinden. Voor sommigen is het hebben van een kale schaamstreek een schoonheidsideaal. Of vrouwen houden hun vagina haarvrij uit hygiënisch oogpunt.

Schaamhaar houdt namelijk nare geurtjes vast. Een haarloze vulva geeft vrouwen vaak een fris en verzorgd gevoel.

 

Scheeruitslag voorkomen

Scheeruitslag ontstaat wanneer de haren ingroeien of de haarzakjes ontsteken na het scheren. Op de huid zijn rode vlekken zichtbaar en vormen zich jeukende bultjes. Vaak trekken deze vervelende plekjes na een paar dagen weer weg.

Gelukkig zijn ze ook te voorkomen! Scheer altijd met de haargroei mee, zorg voor een scherp mesje en houdt deze goed schoon. Je kunt gebruik maken van een scheergel of een zeepvrije vaginale wash gebruiken.

Spoel na het scheren de huid af met lauw water en verwijder zo eventueel restjes scheerschuim en overgebleven haren.

 

Multi-Gyn IntiSkin

Multi-Gyn IntiSkin is een spray die jeuk en irritatie van de huid rond de vagina verlicht (bijvoorbeeld na het scheren) en onaangename geurtjes neutraliseert. De spray is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, is verzachtend en geeft een fris gevoel.

Dosering en gebruik: spray kort 1-2 maal op de geïrriteerde plek(ken). Minimaal 2-3x per dag of zo vaak als gewenst is. Schudden voor gebruik. Niet gebruiken op een beschadigde huid.