Tips voor de juiste intieme hygiëne

Het goed verzorgen van je intieme zone is erg belangrijk. Slechte hygiëne kan zelfs vaginale ongemakken in de hand werken. Voorbeelden hiervan zijn Bacteriële Vaginose (BV) en een vaginale schimmelinfectie (Candida). Maar wat houdt een goede intieme hygiëne eigenlijk in?

Een goede vaginale verzorging is ten eerste zeer mild. De vagina en de vulva (de schaamlippen en de huid rondom de opening van de vagina) zijn heel gevoelig. Het is bij de vaginale verzorging raadzaam om rekening te houden met deze gevoeligheid.

Waarom moet ik mijn vagina wassen?

Een goede vraag, de vagina is immers zelfreinigend. Dit zelfreinigende vermogen kan echter verstoord worden door allerlei oorzaken. Sperma bijvoorbeeld kan de natuurlijke vaginale balans verstoren. Maar ook hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op de vaginale flora. Het dagelijks wassen van je vagina helpt om deze op peil te houden.

Gebruik altijd de juiste vaginale verzorgingsproducten

Het dagelijks wassen van je vagina is belangrijk. Maar overdrijf dit niet! Wassen met heet water en te vaak wassen kan de gevoelige huid rond de vulva uitdrogen. Hierdoor kan vervelende jeuk ontstaan.

Sommige vrouwen brengen een crème aan op de huid rond de vulva wanneer deze droog is. Gebruik producten die zijn afgestemd op de juiste vaginale PH-waarde.

Een goede vaginale hygiëne

Het toepassen van goede intieme hygiëne is heel eenvoudig. De volgende tips helpen je een eind op weg:

  • Gebruik geen zeep voor het wassen van je vaginale zone. Beter is het om te kiezen voor een een milde, zeepvrije wash die afgestemd is op de natuurlijke vaginale pH
  • Draag bij voorkeur katoenen ondergoed zodat je intieme zone kan ‘ademen’
  • Vervang tampons, maandverband of inlegkruisjes regelmatig (voorkom langdurig gebruik van inlegkruisjes)
  • Zorg ervoor dat bacteriën van je darmen niet in je vagina terecht kunnen komen en veeg jezelf van voren naar achteraf

Klik hier om meer te lezen over intieme hygiëne.